nlafenfydeptes
  • 1
  • 2
  • 3

Buenos días!                                                                            -Chili-Argentiië-Uruguay-

Ruim 18 uur zijn we onderweg van Schiphol naar Santiago in Chili. Denk je na het verlaten van Australië de lange reistijd te hebben gehad, vergeet het maar! Even 2 weekjes de camper vanuit Valparaiso in Chili naar Colonia del Sacramento in Uruguay brengen om de zomer in Nederland te kunnen zijn. Je ziet veel wenkbrauwen fronsen als je dit verteld.

Vier hele dagen gaat het duren voor we door de procedure van ontschepen, ontladen en douane formaliteiten heen zijn. Eigenlijk wel snel. Probleemloos dus? Welnee, het begint met 3 uur oponthoud in Santiago. Op het moment dat wij de stad uit willen zijn er voorbereidingen voor een grote betoging voor gratis onderwijs in Chili. Bijna alle straten in het centrum van de stad zijn afgesloten. Het verkeer eromheen zit muurvast. De volgende dag kopt de krant, 140.000 demonstranten, vele gewonden en 134 betogers zijn opgepakt.

bellen en nog eens bellen

Bij aankomst in Valparaiso zijn de papieren voor de container niet doorgekomen van het vervoersbedrijf, natuurlijk, dit komt wel vaker voor volgens het bedrijf. De communicatie met Australië gaat door het 12 uur tijdverschil ook niet echt vlot. Maar uiteindelijk na vier dagen is het zover en kan de container open. Best spannend, je weet hoe je hem achtergelaten hebt voor dat de container deur dicht ging. Zouden de sjorbanden en verdere verankering het gehouden hebben?

de container even ophalen....

gelukkig...

  

we zijn er klaar voor, het volgende continent!

In ruim een week tijd rijden we over het machtige Andes gebergte, vlak langs de “Aconcagua” in Argentinië met zijn 6992 m de hoogste berg van het Amerikaanse continent gelegen tussen vele 6500+ m toppen. De ruigheid, het ogenschijnlijk onbegroeide bergmassief oprijzend vanaf een plateau van enkele honderden meters hoogte is indrukwekkend. Aan beide zeiden is het klimaat uitermate gunstig voor de wijnbouw.

indrukwekkend

We bezoeken de “Bodega” Salentein, genoemd naar het Landgoed Salentein bij de Gelderse plaats Nijkerk en sinds 1980 in bezit van de Nederlandse familie Pon (bekend als importeur van o.a. Volkswagen, Audi enz.) Mijndert Pon trekt zich in 1990 terug uit het familiebedrijf om in nauwelijks 20 jaar tijd een fameus, ruim 2000 ha  groot wijnhuis onder de naam Salentein op te zetten. De druivenstruiken moeten het hebben van het smeltwater van het Andes gebergte, er valt slechts 200 mm neerslag per jaar. Dit is erg gunstig i.v.m. schimmel ziekten. Door de grote temperatuur verschillen van gemiddeld 16 graden tussen dag en nacht tijdens het groeiseizoen groeien hier druiven voor de beste wijnen ter wereld.

"Bodega" Salentein in prachtige herfst kleuren

Via een vlak en uitgestrekt  “polderlandschap” rijden we door een groot landbouw gebied van Argentinië naar Uruguay.  De grensovergangen gaan vlot en efficiënt ondanks dat we geen Spaans spreken. Na ruim een week gaat de camper bij een Duitse mevrouw op een klein boerderijtje in Colonia del Sacramento de schuur in.

 "polderlandschap"

onderweg

de "winter" stalling

Een ding wordt ons duidelijk, een cursus Spaans wordt een onderdeel van ons zomerreces in Nederland, want alleen met “buenos días” en “cerveza” valt er weinig te communiceren op dit zuidelijk deel van het Amerikaanse continent.

 

                                                                           “Adiós” tot ergens in oktober!

                                                                                              000