Van zand naar water                                                                    -Soedan - Ethiopië-

Soedan, een land met heel veel UN aanwezigheid, het grootste deel van Khartoem Airport wordt in beslag genomen door deze instantie. Ondanks deze UN aanwezigheid zijn er volop politieke problemen, we merken er tijdens deze reis niets van. De mensen zijn uitermate vriendelijk. Is de Soedan droog? Gedeeltelijk, alleen ten noorden van de hoofdstad, ten zuiden van de stad Khartoem heeft men dezelfde hoge neerslag als in Ethiopië. De uit mijn herinnering meest “stoffige stad” ter wereld waar de Blauwe (oorspong Ethiopië)en de Witte Nijl (oorsprong Jinja, Victoria meer in Oeganda) samen stromen is de laatste 20 jaar wel groener geworden en er is nu zelfs asfalt .

We nemen niet veel tijd voor de Soedan, rijden snel door naar Ethiopië. Een land in regentijd en dat zullen wij weten, het komt met bakken uit de hemel. De ultieme test voor waterdichtheid van onze camper en hij is waterdicht! Ethiopië, een land in ontwikkeling, in de jaren vijftig 15 mil. Inwoners nu ruim 85 mil.! Familie planning is een van de grote problemen volgens velen hier. Zeven jaar geleden was er ong. 500km asfalt in dit land, nu zijn vele doorgaande wegen geasfalteerd. Er was alleen in Addis Abeba en een paar andere grote steden mobiele telefoon en elektriciteit, nu is er een landelijke dekking met een overbelast systeem. Toen werd er door Siemens en Alcatel samen met een Chinees bedrijf in snel tempo door het hele land een glasvezel netwerk aangelegd. Buiten Addis was er nauwelijks technologie aanwezig. Op een rit van 1000km kwam je misschien 5 auto’s tegen waarvan 3 van de UN nu is er overal vervoer. Druk is het nog steeds niet met auto’s op de weg wel met hééél veel mensen vooral kinderen en beesten, koeien, ezels, geiten,kamelen en schapen. Alles is geconcentreerd langs de wegen en het lijkt alsof er geen km rust is. Als je ook maar even stopt staan er gelijk een aantal kinderen om je auto. Je wordt beschouwd als een rijdende portemonnee! Birr, birr, money, money, zijn de eerste woorden die de kinderen lijken te leren. Maar de natuur is prachtig en de mensen uitermate vriendelijk. Het is een echt Afrikaans land!

 

Nat, natter, natst.

Het inter-tropische front, in het verre Oosten de moesson genoemd kennen we ook in Afrika. Het ijlt ongeveer 2 maanden na op de zon positie en dat wil zeggen, het hangt nu stationair boven noord Ethiopië om de volgende maand weer naar het zuiden op te schuiven . Met een neerslag van zo’n 800mm in amper 2 maanden is het net zo veel als het Nederlands jaargemiddelde. Ethiopië droog? Hoe komen jullie aan dit beeld? In de begin jaren 80 van de vorige eeuw is de westerse wereld overspoeld met Ethiopische honger beelden via CNN reportages. Tot die tijd was Ethiopië een communistische enclave in Afrika…..Jazeker regelmatig heeft een klein deel van dit land wat last van droogte maar meer dan 90% heeft een jaarlijkse neerslag die hoger is dan Nederland.  Als je nu nog met een grote camera in zuidoost Ethiopië komt wordt je nog steeds bijna gestenigd uit wraak voor het ontstaan van deze beeldvorming!

De regen heeft positieve kanten. Het land ziet er prachtig uit, veel fris groen en het levert hele mooie plaatjes op en het is heerlijk verkoelend. Ook heeft het negatieve  effecten, delen van de weg zijn “weg”. Op plekken blokkeren grote modder en steen stromen de wegen. We waren al gewaarschuwd, onze  weg naar Addis zou al enkele dagen geblokkeerd zijn. Op 300km noord van Addis Abeba ’s ochtends vroeg komen wij al behoorlijke modderstromen tegen maar met onze Bremach komen we nog wel door. Even verder op is het goed raak, de volledige weg is geblokkeerd,  auto’s zitten vast in de prut  en er staan tientallen meest lokale bussen al uren te wachten op hulp. Wij hebben dit een tijdje aangezien en besluiten als ongeduldige Nederlanders een stuk terug te rijden en via een omweg de hoofdweg vanaf Djibouti naar Addis te nemen, nog zo’n 700km te gaan. Nou dat hebben we geweten, de verbindingsweg leek zo goed op de kaart, het heeft ons bijna 8 uur gekost om 130km afteleggen! Maar met meer dan een dag vertraging komen we toch bij Wim’s Holland House in Addis Abeba aan. De Nederlandse enclave in Ethiopië! 

nat

weg is weg

regen

even opruimen graag

zo gaat het ook

koeien in het water

vochtig...

                                                                                           000